ALLT OM SYSTEMBOLAGET

Allt om Systembolaget

Varje år förtärs det mycket alkohol i hela världen och Sverige är inget undantag. I Sverige finns det dock lagar som säger att alkohol inte får säljas vartsomhelst. Systembolaget är statligt ägt och har monopol för att få sälja alkohol. De säljer även alkoholfria drycker, men det är det enda bolag i Sverige som får sälja alkohol som överstiger 3,5 % alkohol. Det får säljas alkohol på krogar och restauranger också givetvis, men inte i samma mängder som om man handlar alkoholen på Systembolaget. På Systembolaget kan man hitta de flesta alkoholhaltiga dryckerna. Så som öl, vin, likör och massa annat. I Sverige finns det 448 butiker, samt 480 ombud som sträcker sig i hela landet. Det finns cirka 800 olika dryckesleverantörer i deras sortiment och därför en salig blandning av olika spritdrycker. På alla deras 448 butiker finns det cirka 6445 anställda.

Systembolaget måste följa lagar

Eftersom alkohol kan bli skadligt har Sverige yttrat en del lagar vad gäller försäljning av alkoholhaltiga drycker. Det är också en av anledningarna till att vemsomhelst inte får sälja alkohol i Sverige. Det är strikt förbjudet att sälja alkohol till personer som är yngre än 20 år. Detta gäller givetvis inte om man köper alkohol på restaurang och/eller en bar, där åldersgränsen ofta är 18 år. Andra lagar som Systembolaget måste förhålla sig till är att de inte får sälja alkohol till människor som är märkbart berusade, samt om de har misstankar till att en person i fråga ska köpa ut till en minderårig. De måste alltid kontrollera legitimation om de misstänker att personen är under 20 år. Det gäller även om man ska besöka deras webbutik och köpa alkohol.

Alkohol är mer skadligt för unga

Alkohol är mer skadligt för unga

Eftersom hjärnan inte är fullutvecklad förrän man är runt 25 år har man bestämt att man inte ska sälja alkohol till personer under 20 år. Alkohol kan påverka hjärnan negativt och skadas. Det är därför man satt en åldersgräns på 20 år för att köpa alkohol. På restauranger, samt barer får man ofta inte i sig lika stor mängd som om man köper alkohol på Systembolaget och därför kan många restauranger och/eller barer servera alkohol till personer som är yngre än 20 år. Dock inte under 18 år eftersom det är olagligt att servera alkohol till minderåriga i Sverige.

Systembolagets omsättning i fjol

Eftersom Systembolaget är enda stället där man kan köpa alkohol på är det också ett företag som går väldigt bra. I fjol, år 2020 omsatte Systembolaget drygt 36 miljarder kronor, med alkoholskatten inräknad. Systembolaget bildades år 1955 och idag sitter en kvinna vid namn Magdalena Gerger som VD. Vid högtider så som midsommar och nyår brukar det vara fullt på de olika butikerna runt om i Sverige, eftersom det ofta dricks mer alkohol runt högtider. I beräknade siffror brukar Systembolaget ha runt 2 miljoner besökare under midsommarveckan. Detta varierar givetvis varje år, men i snitt uppgår det till 2 miljoner. Midsommar är en högtid där det ofta dricks mycket alkohol och därför är det väldigt högt tryck på Systembolagets alla butiker.