Att servera champagne

Så populär som champagne är så har den givetvis en egen dag också. Runt om i världen firas bubblets stora dag edn 20 oktober.Det finns många myter kring drycken och en är att de första champagneglasen var gjutna från Marie Antoinettes vänstra bröst.

Sanningen är dock att champagne-kuporna uppfanns långt innan den franska drottningens tid. Däremot finns det bevis på att hon hade låtit göra porslinsskålar formade som hennes bröst, att dricka mjölk från. Det skulle kunna vara ursprunget till ryktet om just champagne-kuporna. Även Napoleons fru, Josephine, och Helen av Troja anses ha inspirerat till att göra bröstformade glass. Dom Perignon avslöjade även 2008 att de använt modellen Claudia Schiffers fysiska tillgångar som glasmodell. Man kan lätt säga att kvinnor på olika sätt gått hand i hand med champagne genom historien.

Hur man förbereder bubbel

Mousserande vin av olika slag, som champagne, smakar alltid bäst väl kyld. Därför är det bra att planera långt innan så flaskan kan ställas kallt i god tid innan den ska njutas. Ungefär två-tre timmar tar det för champagnen för att uppnå den rätta temperaturen för servering vilket är åtta till tio grader. Men det är bättre om du kan lägga den i kylen redan dagen innan. Flaskan bör vara kallare än så när man öppnar den dock, runt sex grader, eftersom man då minskar risken för att champagnen skummar över.

Har man bråttom att kyla sin ädla dryck så kan man fylla en hink med hälften is och hälften vatten. Med den metoden tar det runt en halvtimme att få den i rätt serveringstemperatur. Att använda rätt glas. Det är viktigt att använda rätt glas för att få ut det mesta av smak och doft. Endera en så kallad champagnekupa eller en champagneflöjt som helst bör vara lätt tulpanformad. Man ska inte fylla glasen mer än till två tredjedelar, det är dels för att alla aromer ska få plats men även för att det inte ska skumma över.Många har säkert sett champagne serveras i låga, breda coupeglas som har en vid och låg kupa. Det kan se lyxigt ut men det är inte att rekommendera eftersom aromen och bubblorna snabbt försvinner i den typen av glas.

Kan man spara en öppnad flaska?

Idag så finns det bra sätt att spara eventuellt överbliven champagne i kylen till dagen efter. Man kan köpa speciella stoppers elle champagneförslutare. Flaskan kan klara sig upp emot tre-fyra dygn i kylskåp. En del hävdar även att både doft och smak utvecklas efter att den varit öppen ett dygn.

Förvara champagne

När det kommer till förvaring av en champagneflaska så ligger den idealiska temperaturen på runt 10-12 grader. Men allt mellan 8 och 20 grader är okay. Det är viktigare att temperaturen är jämnare över både dag och natt och att den förvaras mörkt. När det kommer till årstidsbyten så klarar champagnen det bättre.Liksom alla viner med naturkork så bör den förvaras liggande. En fin årgångschampagne kan lätt förvaras decennier i vinkällare.

Förvara champagne