Champagne-historia och annat kul

Svenskarna ligger på tiondeplats i världen över länder som importerar champagne. Det är Comité Champagne, champagnes branschorganisation, som presenterar statistik och exportsiffror. Den visar även att intresset för champagne ökar från år till år i Sverige. Totalt exporterar Frankrike över 300 miljoner flaskor varje år, det är lite mer än hälften av det som produceras. Det land som importerar mest champagne är Storbritannien, tätt följd av USA och sedan Tyskland. Champagnehusen står för största delen av exporten (71 procent), odlarna kommer därefter med 19,5 procent och 9 procent för kooperativen.

Hittades av en munk

Kring den populära, bubbliga drycken finns en massa intressant, spännande och tokig fakta. En del kanske inte är helt trovärdiga, vem vet? Men det är också ingen som kan säga att de inte är sanna. Även om religion inte alltid går hand i hand med alkohol så sägs det att det var en nästan blind munk vid namn Dom Pierre Perignon som skapade den första champagnen på 1600-talet. I klostrets källare i Champagne-regionen så fick Dom problem med jäsningen av vinet på grund av kraftiga väderomslag. Det sägs ha varit en väldigt kall vinter och en lika varm vår. Först var han frustrerad över att hans vin bubblade så han provade att blanda druvor och skapade på så sätt det första vita vinet. När han sedan provsmakade vinet med bubblor och allt så ska han ha ropat “Kom snabbt bröder, jag har smakat på stjärnor!”Det är alltså han som idag gett namn till en av världens lyxigaste champagnemärken.

Är det bara mousserande?

Man kan säga att champagne egentligen “bara” är en typ av mousserande vin från en blandning av olika druvor. Vad som gör det till just champagne är tack vare regionen den kommer ifrån. Autentisk champagne kan enbart komma från Champagne-regionen i Frankrike. Så även om andra gör dryck på precis samma sätt som champagne, fast på ett annat ställe än den regionen, så får de aldrig kalla det för champagne. Det finns därför några andra benämningar på liknande drycker. Cremant – kallas andra mousserande viner från Frankrike men utanför det rätta området. Franciacorta – Italiens svar på champagne, den tillverkas på samma sätt och med samma druvor.Prosecco – ett mousserande vin från Italien men det lagras inte på fat.Cava – den spanska versionen. Cap Classique – en sydafrikansk version med både samma druvor och tillverkning. Sekt – tillverkas enligt deras egna metoder i Tyskland och Österrike.

Bubbor och tryck

I en standardflaska champagne sägs det finnas hela 49 miljoner bubblor. Man kan även kolla kvalitén på drycken genom att kontrollera storleken på bubblorna, ju mindre, desto högre kvalité på champagnen. Eftersom trycken i en flaska är tredubbelt jämfört med ett vanligt bildäck så är det faktiskt väldigt farligt i början av processen att framställa drycken. Det trycket gjorde att det i början kallades “djävulens vin” och de som tillverkade det hade ofta hjärn-hjälmar för att skydda sig.Tillverkare fick ibland korkar som blåste ur flaskorna helt oväntat vilket de hänförde till övernaturliga varelser. I verkligheten var det felaktigt utformade flaskor som var orsaken.