Den isländska Svarta döden

Svarta döden, eller Brennivin som det heter nu, är en unik spritsort som kommer från Island. Svarta döden är gjord på potatis med kumminfrön som kryddning, den började tillverkas 1935 när alkoholförbudet på Island hävdes.

Eftersom drycken blev väldigt snabbt populär hos den isländska befolkningen så bestämdes av staten att flaskan skulle se ut på ett speciellt sätt. Så, för att varna konsumenterna hade man i en början en vit dödskalle som varningssymbol på flaskan. Det var därifrån smeknamnet Svarta döden kom. På isländska heter drycken Svarti dauðinn vilket också är isländska för Digerdöden. Dödskallen på flaskans etikett har dock ersatts med en karta över Island nu. Bryggeriet Ölgerðin Egill Skallagrímsson tillverkar både Svarta döden, öl och läsk. Den typiska gröna flaskan har för övrigt förekommit i en film av Quentin Tarantino, Kill Bill 2. Smaken kan beskrivas som en aning av taffel och den slår ned som en blixt i strupen som sedan sprids snabbt genom kroppen för att sedan bara lämna tomhet kvar. Att dricka Svarta döden är verkligen en speciell upplevelse. Det sägs att dryckens hemlighet är balansen mellan Islands signaturer, det robusta i naturen och det friska men ändå mjuka isländska glaciärvattnet. Receptets ursprung är inte helt känt, men att kummin blev den valda kryddningen är ingen tillfällighet eftersom det är en av få kryddor som kan växa vilda på Island på grund av det hårda klimatet.

Vodka vs Svarta döden

Om man ska jämföra det isländska brennivinet med vodka så är vodka en destillerad dryck gjord på jäst korn, potatis eller frukt och oftast med socker.EU har bestämt att det för att få kallas Vodka har en alkoholprocent på minst 37,5 procent för att få betecknas som Vodka. I USA har man valt att sätta en gräns på 40 procent. Svarta dödens alkoholhalt ligger mellan 37,5 och 40 procent. Brennivín liknar det skandinaviska akvavit där det används örter som kryddning också, det är en långvarig tradition i Skandinavien att krydda alkohol så.

Surhaj som tilltugg

Populärt tilltugg till det isländska brännvinet är små bitar av torkad fisk med en klick smör på, eller surhaj. Både den torkae fisken med smör (som har en förmåga att växa och växa i munnen om man inte är van) och surhajen är väldigt unika tillbehör. Surhajen görs av ishaj vilken är en av de största hajarterna på våra breddgrader. När den fångas så är den giftig så för att kunna bryta ner giftet gräver man ned den in en grop man gjort i marken. Där får den sedan ligga och ruttna under en månad innan man hänger upp den för att torka den. Den fisk man ser som hänger liksom från tvättlinor är i de flesta fall surhaj på tork. Lukten av surhaj är inte trevlig, det luktar stark av ammoniak. För islänningar är det däremot en riktig delikatess, som vår surströmming. Även om den mer eller mindre anses som husmanskost i jämförelse med surhaj.

Surhaj som tilltugg