Det visste du inte om champagne

Det extrema trycket i flaskan kan göra att korken kan flyga ut med uppemot 64 kilometer i timmen. Det längsta man uppmätt att korken flugit är 54 meter, vilket är längden av en halv fotbollsplan.

På grund av detta dödar en champagnekork fler människor än giftspindlar varje år (om man räknar de kända fallen). I snitt dör 24 personer varje år i champagne-relaterade olyckor, ungefär en tredjedel av dem inträffar vid bröllop. Så efter denna fakta kan man tänka till en gång extra när det är dags att korka upp.

Ökar minnet

Alkohol anses ju döda hjärnceller, men det gäller inte champagne. Enligt en ny forskning så kan det bidra till att motverka minnesförlust om man dricker ett till tre glas i veckan. Det kan också hjälpa till i degenerativa hjärnstörningar som exempelvis demens. Forskarna kom fram till att fenolföreningarna i drycken stödjer proteiner kopplade till lagring av minnet. Den typen av proteiner minskar vid ökad ålder men champagne visade sig sakta ned processen

Kändisars val

Den mest exklusiva flaskan champagne någonsin skapades när designerna Alexander Amosu gick ihop med Swarovski för att skapa världens dyraste flaska bubbel till en anonym privatklient. Flaskorna var handgjorda i 18 karat solitt guld och med en 19-karats diamant i mitten. Flaskan kostade över två miljoner dollar.En som visste att uppskatta sitt bubbel var Hollywoodlegenden Marilyn Monroe. En gång tog hon ett bad upphällt från 350 flaskor champagne. Det finns en anledning till att supermodeller, kändisar och andra personer som alltid kämpar med formen ofta väljer champagne. Den innehåller betydligt färre kalorier än annan alkohol, en gin och tonic innehåller exempelvis sju gånger mer kalorier än motsvarande mångd bubbel. Även film och tv-serier har bidragit till champagnes popularitet. I den brittiska komediserien Absolutely Fabulous skapade Patsy och Edina en drink av Bollinger champagne och Stolichnaya vodka som de kallade Bolli Stolli. Den drinken kan man nu beställa vid barer världen över. Bubblorna sägs dessutom göra att alkoholen når blodet snabbare så man känner berusningen fortare vilket gör att man i regel dricker mindre.

Krig och bubbel

Winston Churchill var en av historiens största champagne-drinkare. Mellan 1908 och 1965 beräknas han ha druckit 42.000 flaskor. Så bakom kulisserna, under tiden att han utkämpade ett krig, slukade han en enorm mängd av drycken. Han drack såna mängder att han oftast inte kunde lösa sin barnota utan fick lita till sina rika vänner, vid ett tillfälle sägs till och med den brittiska regeringen ha fått betalt. Hans favoriter var Pommery och Pol Roger. Även om James Bond är känd för att vara en martini-fan, skakad och inte rörd, så förekommer champagne nästa mer i filmerna än Martini. Drycken har setts mer än 35 gånger i filmerna och det finns ett varumärke som är extra mycket exponerat, Bollinger. Bollinger har även gjort en speciell “Spectre”-champagne i begränsad upplaga.

Krig och bubbel