Gin – en av de mest populära spritdryckerna

Gin har en av de mest spännande och mest fascinerande bakgrunden av våra favoritdrycker. Från medicinskt bruk på 1600-talet, till gnisslande upplopp på 1700-talet, för att sedan tillverkas vid underjordiska destillerier på 1920-talet, har den enbärsbaserade drycken en ganska otrolig historia att berätta.

I tropiska brittiska kolonier användes gin tidigt för att maskera den bittra smaken av kinin, som var den enda effektiva anti-malariamedicinen. Kinin löstes i kolsyrat vatten för att bilda toniskt vatten; det är ursprunget till Gin & Tonic.

Ett botemedel

“Genever” var en av de tidigaste formerna av gin, den var dock inte särskilt välsmakande på grund av den primitiva destillationsprocessen. En sägen om gin berättar att det var holländska läkare som i början av 1600-talet skapade drycken. De blandade enbärsolja med sprit för att göra medicin lättare att administrera. Berättelsen säger att det då blev en plötslig ökning av patienter som var angelägna om att få prova den nya “medicinen”. Vissa historiker misstänker dock att Genever hade funnits redan 300 år tidigare.1736 infördes höga skatter för återförsäljare och det ledde till upplopp på gatorna, det avskaffades sedan 1742. Från 1751 tvingades destillatörer att sälja endast till licensierade återförsäljare.

Språk och klasser

Om man bryter ner många fraser och ordspråks historia från denna tid så kommer man ofta att upptäcka att gin finns där i någon form. Gin har en lång språklig historia. Ett exempel är holländskt mod (dutch courage) som härrörs tillbaka till de brittiska trupperna under trettioåriga kriget som serverades gin för att hålla modet uppe. I hela världen är definitionen och klassificeringen av gin baserad på styrka, destillationsprocessen och förekomsten av enbär. Europeiska Unionen (EU) är ännu mer specifik och skiljer gin i fyra separata kategorier: enbärskryddad sprit, gin, destillerad gin och London gin. Deras skillnader är baserade på begränsningar av färg, ytterligare aromer och styrka. London gin är det högst ansedda.

Språk och klasser

Olika sorter

Alla London-gin är inte tillverkade i London,men flera gin-sorter har geografiska namn. Bland annat de som görs i Plymouth i England och Menorca i Spanien. Plymouth är det äldsta arbetsdestilleriet i England, Plymouth Distillery, medan Menorcas produktion går tillbaka till 1800-talet där man mötte efterfrågan från brittiska marinstyrkor som var stationerade på ön. Fråga någon bartender om deras mest använda spritsorter och gin kommer garanterat att finnas på den listan. När det gäller klassiska cocktails är gin en huvudingrediens i en mängd drinkar. Gin & Tonic, Martini, Negroni och Tom Collins är några av de vanligaste men även Silver Bronx, The Last Word och London Fog är populära. Gin har en sammansättning som gör att den bästa smaken kommer fram när den blandas med andra ingredienser.

Gin är känd för sin smaksättning av enbär, men när kunskapen om gintillverkning ökar över världen så sker även små förändringar, Idag används många olika botaniska ämnen för att ge drycken sin karaktär. Några exempel är lavendel, oliv, nässlor, maskrosor, mandelskal och myror. En annan populär ginbaserad likör med långvarig historia är Pimms No.1 Cup (25 procent alkohol), som är smaksatt med citrus och kryddor.