Hembränt världen över del 1

Om du någonsin vill prova hembränt, var försiktig dock, i andra länder så är det namnet moonshine du ska lägga till minne. Moonshine är en term för destillerade alkoholhaltiga drycker som görs över hela världen från inhemska ingredienser som återspeglar smakerna och råmaterialen för jäsning som finns i varje region. Termen gäller vanligen för småskalig produktion, som ofta är olaglig eller hårt reglerad i många länder.

Jag tänkte gå igenom en del länder och berätta om hur de gör deras hembrända sprit, vad den innehåller och eventuella lagar kring den.

Armenien och Australien

Det armeniska namnet för hembränt är enhee. Produktionen av enhee är utbredd i Armenien. Vita mullbär, druvor, cornelian körsbär, plommon och aprikos är särskilt populära att tillverka av,  särskilt på landsbygden. I Afghanistan gör man zarbali som är en typ av destillerad alkoholhaltig dryck som oftast är gjord av jäst russin. Destillation av alkohol kräver licens i Australien. Däremot är försäljningen av destillationsutrustning, inklusive jäst, smakämnen och andra ingredienser som är specifika för destillation, är lagliga.Efter andra världskriget kom det många immigranter från Italien och många invandrare bosatte sig i bevattningsområden med fruktträdgårdar och vinrankor. De gjorde vin till eget bruk, vilket var helt lagligt. Men några av dem gick ihop och använde kvarvarande druvskinn, frön och stjälkar för att destillera hemlagad grappa. På grund av skogsfrön och stjälkar så behölls mycket av metanolen så förgiftningsincidenter kunde inträffa.Idag vet man bättre hur man ska motverka det så dödsfall på grund av hemdestillation har minskat kraftigt under åren.

Brasilien och Bulgarien

Brasilien har en lång tradition av hemdestillation, särskilt i landsbygdsområden. Speciellt cachaça gjord på små gårdar tenderar att vara av god kvalitet och värdesätts bland annat av samlare.Något som kan kvalificeras som hembränt är känd som “Maria Louca” (“Crazy Mary”). Det är aguardente som ofta görs i fängelse av fångar med begränsad tillgång till råvaror. Det kan göras från många olika spannmål. Allt från bönor, ris, fruktskal eller godis eller vad som helst som kan omvandlas till alkohol med hjälp av improviserad och olaglig utrustning.Den nationella drycken i Bulgarien heter rakia. Det görs vanligen av druvor, men andra frukter används också, som plommon,  aprikoser, äpplen, päron, hallon eller persika. Rakia är den mest populära drycken i Bulgarien tillsammans med vin. Liksom vin, produceras det ofta av bybor, antingen tillsammans i byarna eller i enklare enheter hemma. Hemlagad rakia anses vara av bättre kvalitet och säkrare än rakia gjorda i fabriker, eftersom det funnits många förfalskade produkter på marknaden, särskilt under 1990-talet. Av tradition har destillering av en viss mängd rakia för hemmabruk varit skattefri. I samband med Bulgariens anslutning till Europeiska unionen 2007 kom ett statligt beslut på att höja skatten på hemmagjorda alkoholdrycker. Det ledde till protester i slutet av 2006 och början av 2007. Med hänsyn till lokala traditioner är det liten risk för att beslutsfattare faktiskt kommer driva in de skatterna. Traditionen i Bulgarien är att dricka rakia samtidigt som man äter små plockrätter vid namn meze och med en sallad kallad shopska sallad till. Rakia har också många användningsområden som folkmedicin.

Brasilien och Bulgarien