Hembränt världen över del 2

I de flesta länder finns historia kring egentillverkad sprit, hembränt. Nedan fortsätter vi berättelsen om olika länder och deras förhållanden till hembränst. En sak kan vi dock vara överens om, var försiktig med att dricka hemtillverkad alkohol när du reser. Du vet aldrig hygienstatusen på tillvrkningsanordningen eller ens vilka ingredienser den innehåller.

Colombia, Costa Rica, Kamerun och Kuba

I Colombia kallas hembränt för “Tapetusa” eller “Chirrinchi” och är olagligt. Det är dock ganska populärt i vissa regioner och har varit traditionella i hundratals år. Kostnaden för tapetusa är en bråkdel av de tungt beskattade lagliga alkoholhaltiga dryckerna. Aboriginerna brukade göra sin egen version av alkoholhaltig dryck som heter “Chicha”, före européernas ankomst. Chicha är vanligtvis gjord av majs som tuggas och sprutas i en jordbehållare som sedan begravdes under några veckor. Den sistnämnda är en speciell typ av alkoholhaltig dryck som liknar det som gjorts av chilenska indianer (mapuches) men i Chile säljs en laglig version av Chicha, gjord av äpple. Vid den Karibiska kusten finns hembränt som heter “Cococho”, däremot ökänd för antalet fall av människor som blivit blinda på grund av tillsatsen av metanol.På den karibiska kusten i Colombia producerar Wayuu-stammen chirrinche för lokal konsumtion men även för handel med turister. Chirrinche är mycket stark, och man drabbas ofta av en tuff baksmälla.I Costa Rica kallas hembränt för Guaro de Contrabando, vilket innebär förfalskad sprit. Också känd som chirrite kan det göras från vilken typ av fermenterad frukt som helst med allt från äpple till ananas.I Kamerun kallas hembränt för Arki odongtol eller mfofo. Den har ofta en alkoholhalt på upp emot 80 procent. På Kuba är gualfarina eller gualfara en typ av hembränt som görs illegalt i hemmet. Dess huvudsakliga ingredienser är socker och jäst, och smaken är inte god alls. I produktionen av gualfarina använder de flesta samma alkohol som används på sjukhus för att rengöra sår.

Trinidad och Tobago, Guatemala och Puerto Rico

I Trinidad och Tobago tillverkas en hembränd dryck av sockerrör, melass och citrusviner. Det är även känt som “mountain dew” vilket låter helt ofarligt så var försiktig med vad du beställer. Cusha kallas det hembrända i Guatemala och det tillverkas av korn och frukt. Shamaner använder det även för sina rensningsritualer och spottar det på människor som behöver läka. I Puerto Rico tillverkar man Pitorro av ockerrör, vindruvor,  russin, dadlar, mango, grapefrukt, kokosnöt och ananas. Pitorro kan vara antingen vitt vin eller rom, och är ofta begravd i marken för att mogna tillsamman med antingen frukt eller salta tillsatser som ost eller rått kött, vilket ger en mycket märklig smak. I Albanien är hembränt kallat raki den primära alkoholhaltiga drycken som konsumeras dagligen. Den är gjord av olika frukter, vanligtvis druvor, men också plommon, äpplen, björnbär, cornelian körsbär, jordgubbar, mullbär, persikor, fikon, enbär och valnötter.

Tjeckien

Är traditionellt gjord av destillerande plommon och är känd som “slivovice”  eller “meruňkovice”, gjord av aprikoser. Traditionellt producerad i garage och källare, men idag även producerat av specialdistillerier. Det är populärt vid fester, inklusive bröllop. Tjeckiska destillatörer erbjuder också en tjänst för att destillera din egen fruktblandning men det är väldigt kostsamt.

Tjeckien