Hur är ett öl producerat?

Öl är en folkdryck som man tror har producerats i ca 7000 år. I begynnelsen bestod öl av vatten, jäst och stärkelsebaserade ingredienser, som vete, majs och ris, men oftast av korn. Humle som idag är en huvudingrediens i de flesta ölsorterna började användas under det första årtusendet. För att få olika smaker på ölet användes ofta honung, bär, frukter och kryddor. Idag finns det flera olika typer av öl, som exempelvis lager, veteöl, ale och spontanjäst öl.

Bryggprocessen

När man producerar öl kallas det för bryggning och alkoholen uppstår naturligt när det jäser, men man producerar idag även alkoholfri öl. Produktionen av öl delas upp i flera olika moment, men där större bryggerier har sina egna unika sätt och olika förändringar för att sticka ut.

Processen börjar med mältning som man kan dela in i tre steg:

1) Stöpning – man lägger kornet i vatten så länge som behövs beroende på årsmån, kornsort och malttyp som ska framställas.

2) Groning – man lägger kornet i en så kallad groningskista som är ett utrymme där kornet får gro i ca 4-6 dagar. Groning betyder att kärnorna börjar gro.

3) Kölning – man torkar malten i en kölna.

De olika typerna av malt erhålls beroende på hur processen körs och i vilken temperatur. Vid ca 85 grader får man pilsnermalt, vid ca 100 grader får man karamellmalt och vid ca 200 grader får man färgmalt. Därefter är det dags för mäskning. Man krossar maltet och blandar maltskrotet med vatten som man hettar upp i olika steg och nu har mäsken framställts. Det finns olika mäskningstyper; dekoktionsmäskning, infusionsmäskning, springmäskning och stegmäskning. En enkel variant på att mäska (finns olika) är att mäsken värms upp till först 50 grader och hålls på den temperaturen i 30 minuter, så kallad proteinrast, och sedan till 65-68 grader och hålls i 60 minuter, så kallad försockringsrast. Beroende på temperatur blir ölet mer eller mindre fylligt. Till sist värmer man mäsken till 75 grader och silar mäsken. Nu har det framställts så kallad vört och den häller man över i en vörtpanna, där mäsken urlakas, så kallad urlakning, med ännu mer varmvatten för att ta tillvara på så mycket socker som möjligt. Det så kallade lakvattnet bör ha en temperatur på 75-78 grader.

Bryggprocessen

Härnäst kokar man vörten, eventuellt tillsammans med humle, i 60 minuter. Sedan kyls vörten ner till under rumstemperatur. Nu är det dags för jäsning, den så kallade fermenteringen, då de förjäsbara sockerarterna omvandlas till i huvudsak alkohol, koldioxid och ny jäst. Oftast filtreras och klarnas sedan ölet för att inte ölet ska vara grumligt vid servering, men en del bryggare anser att ölen då förlorar smak och därför kan man beställa ofiltrerad öl på många serveringar. De flesta ölen pastöriseras sedan genom att snabbt hettas upp till ca 70 grader för att sedan kylas ner igen omedelbart. Nu är det dags för tappning vilket innebär att ölet hälls upp i burkar, flaskor eller fat och för att få kolsyran tillsätts samtidigt vanligtvis strösocker, så kallad priming.