Hur tillverkar man öl

I flera tusen år har människa tillverkat och producerat öl men genom tiderna har denna process förändrats. Enligt historiker tillverkades den första ölen av stärkelse och att sockerrika bröd blev ned blöta. Detta ledde till att jästen kom i kontakt med olika jästsvampar som producerade alkohol i drycken. Men denna process  har förändrats genom tiden och idag är ölbryggerier en miljard industri runt om i världen. Dagens bryggeriteknik har sin härkomst från medeltidens kloster där munkarna tillverkade denna dryck som användes till måltiderna. Öl tillverkades ursprungligen av jäst, vatten och stärkelse men då bryggeri tekniken utvecklades har andra ingredienser lagts till. Idag kan man brygga öl på korn, vete, ris , majs och även humle har blivit en av de mest användbara ingredienser i öl. Humle till exempel börjades redan användas i öl de första 1000 åren efter kristus och idag är humle en av de mest använda ingredienser i öl. De första ölbryggarna använde humle i öl för att kunna smaksätta den för att smaken inte skulle bli bitter eller sur och innan dess användes mycket bär och frukt för att få fram en smak på ölen.

öl bryggning

När en öl tillverkas kallas det för ölbryggning och under bryggningen av ölen så uppstår alkoholen i den naturligt. Processen är sådan att när ölen jäser  så skapas alkohol då stärkelsen och sockret reagerar med varandra vilket blir jäsning. Inom ölbryggning finns det många olika sorters öl såsom, lager, ale, stout och veteöl. De olika namnen på dem antyder att de tillverkas av olika jäsnings metoder och olika ingredienser i dem. När en lager blir bryggd används malt och jäsningen genomförs vid låga temperaturer, när produkterna i ölen har jäst färdigt så sjunker restprodukterna till botten. Därefter lagras ölen i stora fat i temperaturer runt 0 grader.

Att brygga öl

Företag eller privatpersoner har idag tillstånd att brygga öl och denna process sker då 5 olika steg som måste följas för att det ska bli en bra öl som är behaglig att dricka. Denna process delas in i 5 steg och det man börjar med är att blötlägg kornen för de ska kunna gro. Detta görs för att skapa malt till ölen och när de blötläggs så frigörs de enzymer som finns i malten. Därefter silas malten och kokas för att ge ölen rätt smak såsom beska och sötma. Därefter kyls detta ned för att skapa jäsningen så att ölen får rätt alkoholmängd i sig.

Att brygga öl

Vörten som nu har skapas i brygden har nu frigjort sockret inom sig vilket tillsammans med den tillsatta jästen reagerar och skapar alkohol men även kolsyra och smaks styrs av jästen i detta stadie.  Efter jäsningen är klar är ölen klar att tappas och skickas ut till kunder om det är en större mängd eller redo att användas för eget bruk. Det som är mycket viktigt när en öl bryggs är att kontrollera kvaliteten på malten eller kornen, för är kvaliteten inte bra kan ölen bli dålig eller smaken inte alls vara tillfredsställande. Därav är de viktigt för företag att alltid välja de bästa varorna.