Öl från Nederländerna

Nederländerna är en ölproducent som i ljuset av andra stora ölproducenter som Belgien, USA, Storbritannien och Tyskland, kanske lätt glöms bort. I Nederländerna finns flera guldkorn av egenproducerad öl som enligt vissa kan vara med och konkurrera med stora märken. I Nederländerna bryggs egna tolkningar av redan kända sorter, många gånger med en generös mängd malt. Vilket ger ölen en extra alkoholhalt.

Lager

En lager är en ölsort som jästs i låga temperaturer. Efter jäsning sker en lagring i ett antal veckor. Den är den vanligaste ölvarianten i världen och tillverkningsproceduren ger en mild maltig smak, med oftast en låg beska. När det gäller denna ölvariant, så finns i Nederländerna några stora namn som är internationellt kända, så som Grolsch, Heineken, och Amstel. Heineken grundades 1864 av Gerard Adriaan Heineken i Amsterdam. Heineken är idag ett av världens fjärde största bryggeriföretag. Drycken har en gul färg med en smak av honung, knäckebröd och citrus. Den funkar bra till vegetariska rätter, fisk, kyckling, eller som sällskapsdryck. En Grolsch kommer från staden Groelo i Nederländerna där det bryggts öl av denna typ sedan år 1619. Drycken har en smak av ljust bröd, apelsin, örter och honung. Den funkar bra till ljust kött och som sällskapsdryck.

Veteöl

Veteöl

I Nederländerna går veteöler under beteckningen witbier som översatt betyder, vitöl. Namnet fick den av sin karakteristiskt vita ton och är ett resultat av den det vete som gör ölet grumligt. I motsats till vanliga veteöler från Tyskland, så innehåller dessa oftare andra ingridienser än endast korn och vete, så som koriander och havre. Den innehåller också en mindre andel vete och har en fruktigare smak. Denna typ av öl började tillverkas först i Belgien. Men Nederländerna gör sina egna varianter. En Witbier är kryddig med låg beska, detta tillsammans med sin syrlighet gör den frisk. Den passar därför till rätter utan allt för mycket hetta eller krydda så som till exempel fisk och sallader.

Trappistöl

Här ingår trippel och dubbel. Dessa öler bryggdes traditionellt av munkar i kloster. Endast Belgien med sina sex bryggerier och Nederländerna med sitt kloster ”Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i Tilburg, är de kloster som idag brygger öl till försäljning. En trippel är ett alkoholstarkt öl som överjästs på vetemalt och kandisocker. Sockret har under jäsningen gjort att alkoholsmaken dolts, trots ölets styrka på mellan 8-12%. Detta tillsammans med en stor portion bitterhet utmärker öl-typen.Den är torr och ljus och påminner om en ljus ale. En dubbel är en mörk öl, är fruktig i smaken, och innehåller lägre bitterhet, samt kryddiga toner jämfört med en trippel. Trippeln är tillskillnad från en dubbel också berikad med stor andel kolsyra till skillnad mot trippelns svagare syrliga toner. Det som utmärker nederländsk dubbel är dess inslag av karamell. Även om de nederländska trappistölen går i Belgiens fotspår så följer det nederländska klostret en 100-årig tradition med ursprungligt tillvägagångssätt. Nederländernas trappistöl går under namnen La trappe och är ett av de mest kända trappistölen i världen. Nästa gång systembolaget ska besökas. Se då till att kolla efter dessa öler från en öl-tillverkande nation som lätt glöms bort.