Öl från Tjeckien

Vi svenskar älskar att ta en pilsner lite då och då. Kanske en till grillen på sommaren, eller en till fotbollsmatchen på sänds på TV. Och det har vi gjort väldigt länge. Men faktum är att pilsner kommer från Tjeckien och staden Plzeň (därför vi säger pilsner). Världens första pilsner hällde Josef Groll, en bryggmästare, upp 1842. Däremot var det inte så sent som tjeckerna började att dricka öl. Det finns dokumenterat att de bryggt öl väldigt länge, så långt tillbaka i tiden som 1100-talet. Precis som i Sverige så dricker tjeckerna framförallt ljus lageröl och pilsner. Tjeckisk sådan, givetvis. Den tjeckiska ölen är faktiskt svenskarnas favorit.

Bryggs vanligtvis i två varianter

Vanligtvis stå brygger tjeckerna ölen i två varianter, det vill säga i 10 grader och i 12 grader. Men det är inte i celsius graderna mäts, utan i vörtstyrka. Vörtstyrka är en form av mått. Det mäter hur mycket socker som vörten har i sig innan jäsningen påbörjas. Den så kallade vörtstyrkan mäter man i Plato. Den 10-gradiga är föga förvånande lite svagare i alkoholen, men visar inte den verkliga alkoholhalten. Det hade inte varit särskilt gott med 10-12-procentig pilsner nämligen.

Rätt vatten är viktigt

När det kommer till att brygga öl är det väldigt viktigt att man använder sig av rätt vatten. Den tjeckiska ölen är känd världen över för att ha en ren smak med en liten ton av lite sötma, medans till exempelvis tysk öl är motsatsen. Många påstår även att de känner en ton av smör- eller gräddkola i smaken. För att kunna få fram dessa smaker brygger tjeckerna sin öl i mjukt vatten, detta är inget aktivt val de har gjort utan det tjeckiska vattnet är helt enkelt mjukt. Det mjuka vattnet gör att humlen i ölen får träda fram på ett annat sätt än det hårda vattnet. Därför är det mycket bra för att brygga ljus lager på.

Kända tjeckiska öl

Det finns såklart väldigt många tjeckiska öl, men några av de mest kända är Staropramen, Starobrno och Krušovice. Det förstnämnda ölet, Staropramen, är kanske den allra kändaste i Sverige och har funnits i 150 år. Ölet grundades i tjeckiens huvudstad Prag, och är i dag Tjeckiens näst största bryggeri. 150 år kan tyckas vara en lång tid, men det är ingenting jämfört med Starobrnos anor. Starobrno kommer från staden Brno i sydöstra Tjeckien. I Brno grundades år 1323 ett cistercienserkloster som 1325 byggde ett bryggeri. Detta bryggeri började sedermera att producera det som i dag är Starobrno. Krušovice får nästan benämnas som kungligt öl då kung Rudolf II köpte bryggeriet 1583, då han var på jakt efter ett gott och bra öl. Faktum är att Krušovice är det enda ölet som någon ur den tjeckiska kungafamiljen har ägt. Detta har satt sina spår på Krušovice i och med att Rudolf II hade makt, kunde han därmed även tillåta Krušovice att använda sig av den kungliga kronan i Krušovice logga. Idag ägs däremot Krušovice av den nederländska öl-jätten Heineken.