Öl i Tyskland

Tyskland, öl och bryggerier hör ihop. Landet är en av världens största ölexportörer, med över 5000 ölsorter och 1300 bryggerier.

Redan år 1040 grundades världens första ölbryggeri i klostret i Weihenstafen, som ännu är i bruk. Lagerölet uppfanns på 1300-talet. Man upptäckte att om man jäste ölet i kalla grottor, istället för i varmare temperaturer, fick man en friskare och klarare dryck med större hållbarhet. Jästen sjönk till botten av kylan och ölet fick en ljusare och klarare färg. Kall/underjäsningen var uppfunnen. Då man torkade malten över eld, hade den första lagern en rökig smak.

Reinheitsgebot – renhetslagarna

Malt var dyrt och man blandade ofta in tillsatser som bönor och ärter. Det där med tillsatser var något som hertig Wilhelm från Bayern inte gillade. Han ville se till att bayerskt öl alltid höll god kvalitet. År 1516 skrevs Reinheitsgebot – renhetslagarna. Endast öl producerat av humle, malt, jäst och vatten var tillåtet. Lagen bestämde helt enkelt hur öl skulle smaka och tillverkas. Från början var endast korn tillåtet för tillverkning av malt, men senare godkändes även vete. Däremot är det strängt förbjudet med malt från majs, ris eller frukt. Välkända öl som Corona, San Miguel och Budweiser är alltså inte att betraktas som öl. Landet Tyskland bildades 1871. Den bayerska Reinheitsgebot antogs år 1919 som rikslag. Tyska bryggerier har sedan dess bryggt öl efter dessa femhundraåriga bestämmelser. Eu (EG) har uppfattat lagarna som handelshinder och försökte under 1980-talet tvinga bort dem. Kompromissen blev att betrakta Reinheitgebot som ett traditionellt tillverkningssätt värt att bevara och skydda. Många bryggerier i andra länder, även i Sverige, väljer att tillverka öl efter de tyska renhetslagarna.

Veteöl, altbier och kölsch

En karaktäristisk tysk öl har ren och balanserad humle- och maltsmak. I övriga världen kan öl smaksättas med till exempel frukt, något renhetslagarna inte tillåter.  Även om all tyskt öl bryggs enligt renhetslagarna, är inte alla öl lager. Tyskland är till exempel känt för sitt veteöl. Ett veteöl ska innehålla minst 50 % vete, men det finns sorter som innehåller upp till 70 %. Det mest kända är Weizenbier. Smaken är ljus, syrlig och fruktig och oftast mer alkoholsvag. Lager, som alltså uppfanns i Tyskland på 1300-talet, är samlingsnamnet för all öl som är underjäst på låg temperatur. Det är det mest sålda ölet i världen. Mörk lager har en tydligare smak av malt. Altbier är tvärtom en överjäst öl. Det får en kopparfärgad ton med mycket smak av humle. Det sägs att så här smakade det ursprungliga ölet innan det blev undanträngd av lagern. I Köln tillverkas en lokal öl som kallas Kölsch. Den är ljus som lagern men överjäst som en altbier.

Oktoberfestivalen

Oktoberfesten är en traditionell tysk ölfestival med hundratusentals besökare. Den har hållits i Munchen sedan 1810 och är världens största folkfest. Serveringstälten kan rymma 10 000 gäster. Särskild oktoberöl bryggs av lokala bryggerier i München som serveras i enliterskannor. Under Oktoberfesten bärs ofta traditionella dräkter, Dirndl för kvinnor och Lederhosen för män. Över 7 miljoner liter öl rinner nerför struparna under de 16 dagarna festivalen pågår. Tyska immigranter har spridit festivalen utanför landets gränser så numera firas Oktoberfest i ett flertal länder. Tyskarna älskar sitt öl. I Sverige dricker vi 50 liter öl per person och år – i Tyskland 110 liter.

Oktoberfestivalen
Skål! Schüss!