En dryck för många tillfällen

Öl i utlandet

Vad passar bättre en varm sommardag än en kall öl? Öl är en av världens absolut populäraste alkoholdrycker och har en lång och gedigen historia. Öl är en fantastisk dryck som passar såväl till en måltid som till sällskapsdryck. Drycken dricks även hela världen och är främst populär i USA, Europa men också i Kina. Denna artikel kommer att beskriva om öl i utlandet, några av världens äldsta destillerier och vilka ölmärken som är störst. Och många blir nog försvårande av svaret på vilket land som är den största ölproducent i världen.

En dryck för många tillfällen

En dryck för många tillfällen

Man tror och har delvis hittat vissa bevis att den första ölen skapades för ca 7000 år sedan och har sedan dess varit en av världens mest populära drycker. Redan på 500 talet så grundades flera olika ölbryggerier runt om i Europa och oftast i kloster. Vissa av dem är fortfarande aktiva som i exempelvis Tyskland. I Central och Östeuropa så är öl ett viktigt inslag i vardagen och i länder som Tjeckien och Slovakien hittar man några av världens absolut bästa bryggerier som tillverkar klassiker som Pilsner, Zlatopramen och många fler. Danmark har sin stolthet, Carlsberg medan Holland kan stoltsera med ett av världens mest populära ölmärken, Heineken. Ryssland är faktiskt en av världens största ölproducenter och drycken är mycket populär bland den inhemska befolkningen. I Storbritannien och i Irland är öl en av dem mest vanligaste dryckerna och vad passa bättre än en pint på någon mysig pub när man väl är i besök i England. I USA är öl väldigt populärt och man har flera inhemska ölbryggerier och ölmärken som exempelvis Budweiser och många fler. Amerikansk öl är oftast mörkare lager även och den ljusa lager är fortfarande mest sålt, än europeisk men det håller på att ändras då fler och fler europiska bryggerier brygger just mörkare ölsorter. Många har säkert hört om IPA och då amerikansk IPA och fler börjar ta efter just IPA. Central och Sydamerika är flitiga öldrickare och dess mest kända ölmärke är också ett av världens mest berömde, Corona som är en klar favorit en varm sommardag. Kina är faktiskt väldens största ölproducent där man årligen beräknas tillverka hisnande ca 400 miljoner hektoliter per år. Att landet har en befolkning på ca 1,5 miljarder invånare kan förklara en del då enbart den inhemska marknaden är enorm.

Direkt efter Kina är USA det land som producerar mest öl totalt följt av Ryssland. Sedan kommer flera europeiska länder. Men vilka länder har högt ölkonsumtion per capita? Där hamnar nästat enbart europiska länder där Tjeckien toppar listan följt av Irland och Tyskland. Tjeckiska invånare dricker ca 159 liter öl per person och per år.

Fler och fler länder, bland annat i Sverige, har fatt nya uppkomlingar på marknaden och mikrobryggerier är här för att stanna. Många olika mikrobryggerier testar gärna gränserna både när det kommer till smak och alkoholhalt och inget tyder på att mikrobryggerierna kommer att försvinna. Öl är en fantastisk dryck som passar både till maten men också som sällskapsdryck och är en av väldens mest populära drycker.