Roligt och intressant om gin

I november 2018 tillkännagav Cathay Pacific Hong Kong International Wine & Spirit Competition att Hernö Gin från Härnösand är det bästa ginet på den asiatiska marknaden. En jury bestående av internationella gin-experter bedömde att Hernö Old Tom Gin skulle utses till segrare i klassen Best gin.

Testet gjordes under en strikt blindprovningsprocess Hernö Gin hade segrare i flera olika klasser. Hernö Old Tom Gin kammade hem den störst och mest åtråvärda priset. Utöver priserna i de olika klasserna så belönades de med Green Award för sin ekologiska märkning för samtliga produkter.Genom dessa utmärkelser så befäster Hernö Gin sin position på den asiatiska marknaden. Kok-Hoong Hew, deras samarbetspartner i Hong Kong ser utmärkelsen som en plattform att nu jobba vidare med att introducera Hernö Gin till en bredare publik i Asien.

Antiseptiska egenskaper

1733 tillverkade man runt 50 miljoner Gin bara i London. Det blev i snitt nästan 60 liter per invånare. Gin orsakade stora sociala problem vilket ett känt koppartryck gjord 1751 av William Hoghart visade. Tavlan, kallad Gin Lane, användes flitigt av bryggerinäringen som ville att folket skulle dricka öl istället.Den huvudsakliga kryddningen i gin, enbär, är starkt urindrivande och kan hjälpa mot urinvägsinfektion. Det sägs även att enbär är en av de mest potenta läkeväxterna som exempelvis har kraftfulla antiseptiska egenskaper.

Bantningsmetod

Redan 1269 finns det noterat i en nederländsk publikation att gin kunde användas för medicinska ändamål. Genom historien så har gin på olika sätt använts i medicinskt syfte.Sjömän har använt gin och lime för att stoppa skörbjugg och gin blandat med angostura för magen när de var ute till sjöss. Det svenska ordet bantning kommer från William Banting som var en engelsk begravningsentreprenör född 1776. Han fick ordinationen kraftigt dra ner på kolhydrater i maten. Han gjorde det bland annat genom att ersätta den söta spriten han drack mot torr gin. Resultatet för William Banting var att han gick ner 20 kilo under ett år. Metoden spred sig då snabbt till hovets kvinnor som anammade metoden.

Filippinerna gillar gin

Andra spritsorter som tequila, vodka och whisky kan serveras som den är, när det kommer till gin gör den sig bäst i blandning med något annat. Därför är den en väldigt populär drink-bas. Ramos Gin Fizz, Martinez, Gin Rickey, Red Snapper, Tom Collins, Vit Lady, Hanky ​​Panky, Clover Club, Alexander, Gimlet och Singapore Sling är bara några av de populär cocktails som finns gjorda på gin.Befinner man sig i Storbritannien så kan man besöka det äldsta arbetsdestilleriet i världen i Plymouth. Byggnaden uppfördes 1430 som kloster, och varenda droppe Plymouth Gin har gjorts där sedan 1793.

Filippinerna gillar gin

På Filippinerna gillar man att dricka gin. Av all försäljningen av gin är näst intill hälften från Filippinerna. Där dricker man Ginebra San Miguel vilken står för 43 procent av gin-marknaden, ändå har knappt någon utanför Filippinerna hört talas om den. Andra länder där man dricker mycket gin är Spanien, USA och förstås det land man mest förknippar gin med, Storbritannien. Det tidigaste receptet för en neutral baserad sprit hittades i en fransk tidskrift daterad till runt 1495.