Sprit med larv

Den där flaskan med mexikansk sprit som har en mask i botten har vi nog alla sett, i filmer om inte annat. Men är det bara en myt eller säljs sån sprit idag? Och kan dessa flaskor innehålla narkotika vilket ryktet säger?

Mescal är en sprit vars ursprung är centrala eller södra Mexico. Den tillverkas av agavestammen som mals ned och sedan kokas innan den lämnas att jäsa. Mäsken destilleras sedan och lagras men bara under en relativt kort tid. Oftast gör man det i traditionella, brända lerkrus. Det är anledningen till att Mescal har en lite rökig karaktär.Myten kring masken i flaskan är att man för att kontrollera alkoholhalten i spriten lade i en agavelarv. Om drycken hade för låg alkoholhalt så löstes masken upp helt enkelt. Det är dock en efterkonstruktion men den gjorde verkan eftersom Mescal efter det blev en försäljningssuccé. Det blev extra populärt i Asien där det redan innan fanns en tradition av att äta larver och insekter.Mescal dricker man i små klunkar från snapsliknande glas och ofta tillsammans med apelsin, chilisalt och öl. Larven i flaskan är ofarlig att äta och har ett högt energivärde. Narkotikaryktet då…Mescal sägs komma från det narkotiska ämnet meskalin men trots det finns det ingen som helst riska att spritdrycken innehåller detta ämne.

Mytomspunna tequila

Även Tequila har omgärdats av många rykten genom åren. Få drycker har haft sån mängd konstiga rykten omkring sig som tequila. Det har handlat om allt från hallucinogena egenskaper som att den snart skulle ta slut.Tequilan upptäcktes för andra delar av världen på 1960-talet genom turister på besök i Mexico. Det var även omkring den tiden som påfundet att dricka den med salt och citron uppkom. Medan vi undrar om det är saltet eller citronen man ska ta först så väljer man helt bort tillbehören i Mexico.

Dryck till maten