Vinets begynnelse

Runt hela världen har vin blivit en symbol för kultur och livet i stort. Ursprunget kommer från de förhistoriska jordbrukssamhällena i bibliska tider. Vinets historia kartlägger dryckens utveckling under hela vår mänskliga civilisation.Det har gått från en viktig kostkälla i sig själv till ett viktigt komplement till mat och förhöjande livsstil.

Från jäsning till vin

2011 rapporterades att den äldsta kända vingården i världen hade upptäckts i Armenien. Den var konstruerad på en förhistorisk begravningsplats för över 6000 år sedan. Kanske var det så att personerna som bodde i området använde vinet i sina begravningsritualer. Arkeologer hittade en vinpress som använts till att pressa druvor, jäskärl, lagringsplats, koppar, förfallna druvor, skinn och frön. Den upptäckta vingården bevisade en storskalig vinproduktion. Det finns forskare som menar att människor är evolutionärt avsedda att göra alkohol. De har kunnat teoretisera att våra primala förfäder lockades till den starka lukten av ruttnande frukt. Lukten kom av mikroskopisk jäst som “åt” sockret i frukten och lämnade koldioxid och etanol bakom. Denna fermenteringsprocess har funnits så länge det funnits frukt på jorden, under cirka 120 miljoner år enligt forskning. Forskare tror att etanolen som producerades via fermentation inte bara smakade bra för våra förfäder utan att det även gav dem viktiga kalorier och ökade deras immunförsvar. Enligt Scientific American ser man resultatet av denna anpassning i nutidens människor eftersom tio procent av de enzymer som produceras i människans lever enbart är dedikerade till att omvandla alkohol till energi.

Vinet i Kina

På ett eller annat sätt har alkohol varit en viktig del av den mänskliga utvecklingen och vin har varit en stor del av berättelsen. Den äldsta dryck som avsiktligt fermenterades var ett 9 000 år gammalt ris- och honungsvin. Bitar av keramik i en by i Kina har testats positivt för att innehålla en fermenterad dryck av ris, honung och en frukt. Ungefär vid samma tidpunkt började människor i Centraleuropa att experimentera med druvor. Det finns bevis för att människor för omkring 7 400 år sedan kan ha hittat en formel för att avsiktligt jäsa druvor. Det finns även andra bevis på att vinframställning i vissa områden hade sitt ursprung i en strävan att framställa medicin.

Viktig dryck för evolutionen

En forskare vid University of Pennsylvania har kommit fram till att alkoholen inte bara smakade bra och fick folk att må bra, av anledningar de inte kunde förstå, hade den viktiga medicinska egenskaper. Människorna i den paleolitiska eran hade inget begrepp att etanolen från ruttnande frukt som de drack hade några hälsofördelar. Däremot noterades att de som drack det tenderade att leva längre och friskare än de som inte gjorde det.Man tror att de som drack alkohol lockade till sig fler vänner och reproducerades mer rikligt och på så sätt uppnådde högre social status. Det i sin tur gjorde att de människor som drack vin dominerande och genom den evolutionära genetiken gav sina efterkommande samma smak för alkohol. På så vis har vinet haft en stor betydelse för människans evolution.

Viktig dryck för evolutionen